Historie

Jeg – Poul Erik Ledet – overtog butikken “NYGAARDS KAFFE” den 15. maj 1995 efter den tidligere ejer Poul Nygaard (min gamle læremester), da han i en alder af 78 år gik på pension.

Jeg har lært købmandsfaget grundigt som ganske ung lærling ved Poul Nygaard igennem en 4 årig læretid fra 1/9-1959, og har – afbrudt af militærtjeneste – arbejdet som kommis i den samme butik indtil 31/1-1966. I alle de mellemliggende år har jeg arbejdet, som fagforeningsmand i HK.

Poul Nygaard overtog denne forretning, som bladkiosk ca. i 1970 (efter fr.Godtfredsen), da han flyttede fra sin købmandsforretning i Danmarksgade 48 p.g.a. sparekassens udvidelse.  Poul Nygaard ændrede forretningen til en kaffe- og teforretning bl.a. ved at installere en brugt kaffebrænder i bagbutikken.

De gamle blandinger af Nygaard’s kaffe er stadig forretningens allervigtigste vare – og kaffen ristes stadig på egen kaffebrænder i bagbutikken – kom gerne og se!

De gamle blandinger af Nygaard’s kaffe har været benyttet i mange år både af Poul Nygaard og af hans far Helmut Nygaard, både her i forretningen, i købmandsbutikken Danmarksgade 48 og i den gamle købmandsbutik, som lå på hjørnet af Danmarksgade og Jernbanegade, så der er tale om afprøvede kaffeblandinger.

Udover de gamle afprøvede kaffeblandinger er sortimentet løbende blevet udviddet til også at omfatte mange slags “rene landekaffer” og “aromakaffer” og mange former for tilbehør til kaffen og udstyr til brygning af kaffe på nye måder.

Ved min overtagelse af forretningen i 1995 var der også et stort udbud af te i løs vægt og dette udbud vokser løbende.

I Nygaards købmandsforretning (hvor jeg var i lære og arbejdede som kommis) fandtes der mange specialiteter, og også denne del af varesortimentet fulgte med over i den nuværende forretning, og der kommer stadig nye specialiteter til, når der kan findes en lille plads på en hylde eller i en kurv.

Da Poul Nygaard flyttede fra købmandsbutikken i Danmarksgade 48 blev store dele af inventaret flyttet med over i butikken her i Jernbanegade 2 d, men ved min overtagelse i 1995, var dette stærkt nedslidt. (Inventaret var ellers “næsten nyt”, da købmandsbutikken blev renoveret i 1959, da jeg lige var kommet i lære.)

Efter “en prøvetid” i forretningen vovede jeg at gå igang med en renovering af butikken, her blev bagbutikken lagt til forretningen, og der blev fundet et ekstra lagerlokale bagud, så der blev “meget mere” plads til det voksende varesortiment.

Det gamle veltjente inventar blev udskiftet med en ny “gammeldags” disk og et vitrineskab, og alle vægge blev monteret med reoler og hylder specielt egnet til opbevaring af de mange dåser med te (lagerplads bag ved dåsen) og med flytbare hylder til andre varer – og dette fungerer stadig, som det var udtænkt.

Det “nye” inventar gav butikken det ønskede “gammeldags” udseende.

Facaden var også beklædt med materiale fra købmandsbutikken – træplader hæftet på et murværk, som ikke havde det særligt godt, og da de blev fjernet, måtte muren over vinduerne udskiftes.

Denne bygning, som er en del af det gamle apotek, er både smuk og bevaringsværdig, og da det viste sig, at der før facaden var blevet beklædt med træ, havde været en række små vinduer over de store ruder, så var det ønskeligt at genetablere disse vinduer. Desværre var det indvendige loft blevet sænket, så dette ikke kunne lade sig gøre – og derfor opfandt vi løsningen: at isætte sorte glasruder påklæbet butikkens navn i guldbogstaver.

I 1997 blev butikkens facade præmieret af Frederikshavn Byfond – se pladen på facaden – og dette er jeg meget glad og stolt over, idet jeg meget gerne vil bidrage til byens forskønnelse og være med til at bevare en specialbutik.

Navnet på facaden er en nøje kopi af Poul Nygaard`s egen håndskrevne udgave af navnet “NYGAARD”, og dette fortjener at blive videreført, hvorfor det også går igen på mine kaffeposer m.m.

Jeg har lært mange ting af at arbejde for Poul Nygaard, af mit job som ansat i HK, og nu som butiksindehaver af en af byens specialforretninger, med en historie, som går langt tilbage i tiden.